تکنولوژیهای ازدیاد برداشت از مخازن شیلی

در حال حاضر در نقاط مختلف دنیا، تولید طبیعی از مخازن شیلی، حدود 9 درصد میباشد که این میزان در مقایسه با بازیافت 48 درصدی، که در طی تولید طبیعی و بازیافت ثانویه از مخازن معمولی حاصل میشود، بسیار پایین است. ایجاد شکستگی در این مخازن به عنوان یکی از راهکارهای اصلی در افزایش بازیافت مطرح می باشد.
Zipper Fracking از جمله تکنولوژیهای مطرح و جدید در زمینه ایجاد شکاف هیدرولیکی در مخازن میباشد. در این روش، شکستگیها به طور همزمان در دو چاه افقی موازی، که فاصله کمی از یکدیگر دارند، ایجاد میشوند. شکستگیهای ایجاد شده در این روش، با الگویی زیپ مانند، بسیار عمیقتر و موثرتر از شکستگیهای متداول، عمل میکنند. معمولاً، ایجاد شکستگی در مخزن نرخ تولید را به طور موقت افزایش داده و تنها 1 یا 2 بار در طول عمر یک چاه قابل اجرا میباشد. برای دستیابی به نتایج بلند مدت و همچنین افزایش 2 و یا 9 برابری نرخ بازیافت، میبایست از روشهای ازدیاد برداشت بهره برد.
در مخازن فشرده شیلی از روشهای متداول و مطرح ازدیاد برداشت میتوان به تزریق سیکلی گاز طبیعی (Huff -and- Puff) و یا دی اکسیدکربن توسط چاه افقی و یا تزریق سیال به صورت متناوب (WAG) اشاره نمود. تزریق سورفکتانت به همراه اسید و به منظور تغییر ترشوندگی، از جمله دیگر فناوریهای ازدیاد برداشت در مخازن شیلی فشرده است که در مراحل اولیه تحقیقاتی قرار دارد. نتایج تحقیقات دانشگاه داکوتای شمالی (University of North Dakota)، در زمینه تزریق سیکلی سورفکتانت در مخزن شیلی بیکن (Bakken) آمریکا، حاکی از موثر بودن این روش میباشد. در آزمایشهای صورت گرفته سیکل تزریق / تولید در حدود 1 تا 2 هفته انتخاب شده بود و نتایج این روش پس از گذشت 7 ماه تا یک سال قابل ارزیابی میباشد. اضافه کردن اسید به سورفکتانت به شکل موثری، منجر به افزایش کارایی این روش میشود. تجهیزات سطحی لازم، شامل سیستم ترکیب سورفکتانت با آب و تزریق آن میباشد که هزینه زیادی در بر ندارد. در این روش انتخاب ترکیب مناسب برای آب تزریقی، جهت جلوگیری از تورم کانیهای رسی و پیشگیری از تخریب سازند، از اهمیت بالایی برخوردار است. شوری بالای آب سازندی و دمای بالای مخزن منجر به کاهش بازدهی تزریق سیکلی سورفکتانت در مخازن شیلی میگردد. یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی آمریکا، که تجربه 4 پروژه بسیار موفق پایلوت در مخازن شیلی را در کارنامه خود دارد، مدعی است که اعمال روشهای ازدیاد برداشت در مقایسه با حفر چاه افقی جدید در این مخازن، میتواند مقرون به صرفه تر باشد. نتایج مدلسازیهای صورت گرفته توسط این شرکت حاکی از آن است که با اعمال روشهای ازدیاد برداشت، ضریب بازیافت نهایی میتواند به میزان 30 تا 70 درصد افزایش یابد.
منبع: www.spe.org- June 2016
حذف باکتریهای مخرب ناشی از عملیات شکاف هیدرولیکی

ایجاد شکاف هیدرولیکی یکی از روشهای افزایش بازیافت در مخازن با تراوایی پایین میباشد. پس از ایجاد شکاف و بازگشت سیال پایه آبی شکاف هیدرولیکی، مقداری باکتری در چاه باقی خواهد ماند. حضور این مواد باعث بروز مشکلات جدی مانند خوردگی، ایجاد گاز ترش و کاهش تراوایی شده که همگی منجر به کاهش تولید از چاه خواهند شد. شرکت ودرفورد (Weatherford) اخیراً محصولی به نام کلیینشر دی اکسیدکلر (clo2-CleanSure chlorine dioxide) را به صنعت معرفی کرده است که قادر به حذف این باکتریها در چاه میباشد. این محصول نسبت به انواع مشابه خود قدرت پاک کنندگی بالاتری دارد و در غلظتهای پایینتری نسبت به مواد مشابه مورد استفاده قرار میگیرد. این موارد منجر به کاهش هزینه های عملیاتی و همچنین کاهش اثر این مواد بر pH سیال شکاف خواهد شد. این محصول همچنین باعث کاهش ذرات جامد محلول در آب و اکسید شدن آلاینده های مضر مانند سولفید، منگنز و آهن خواهد شد و در نتیجه باعث کاهش آسیب دیدگی سازند و بهبود تراوایی در اطراف دهانه چاه خواهد شد. لازم به ذکر است آژانس حمایت از محیط زیست آمریکا این محصول را بدون خطر و سازگار با محیط زیست معرفی کرده است.
منبع: www.spe.org- June 2016
مته های ژئومکانیکی جدید در راستای کاهش هزینه ها و افزایش تولید
شرکت فناوری Fracture ID واقع در شهر دنور ایالت کلورادوی آمریکا، تکنولوژی جدید متههای ژئومکانیکی را در راستای کاهش هزینه های مهندسی تکمیل چاه معرفی کرده است. با تجزیه و تحلیل لرزه های حاصل از این مته های ژئومکانیکی میتوان خصوصیات فیزیکی سنگ مخزن و مکانهای مناسب، برای ایجاد شکاف و مشبک سازی را شناسایی کرد. در حال حاضر روش استاندارد جمعآوری داده از درون چاه، استفاده از دستگاه های نمودارگیری در حین حفاری میباشد. این دستگاهها میتوانند خواص مکانیکی و محل شکستگیهای طبیعی را با وضوح بالا ثبت کنند. مته جدید قادر است با صرف هزینه و زمان کمتر، در عملیاتی با ریسک کمتر، اطلاعات مذکور را به دست آورد. نتایج بدست آمده از این تکنولوژی با نتایج حاصل از روشهای قدیمی مطابقت دارد، با این تفاوت که این نتایج با صرف هزینه کمتر بدست میآید. طبق گفته موسس و مدیر عامل شرکتFracture ID ، شرکتهای اکتشافی تولیدی از این مته برای ایجاد شکستگی در سطح سنگ نیز استفاده کردهاند. ایجاد شکافهای اضافی در سطح سنگ باعث افزایش تولید و بازدهی نهایی میشود، درحالیکه هیچ هزینه اضافی صرف این عملیات نشده است.
منبع: www.worldoil.com – July 2016
سیمان فومی، صنعت را متحول میکند

انستیتو نفت آمریکا (API)، مطالعات جدیدی در زمینه سیمانهای فومی آغاز کرده است. مجری اصلی این پژوهشها، آزمایشگاه فناوری انرژی ملی (NETL- National Energy Technology Laboratory) آمریکا، از تجهیزات سیتی اسکن و ژئومکانیک جهت تحقق اهداف خود بهره میبرد. انجام موفق و پایدار عملیاتهای نفت و گاز مستلزم جدا کردن کامل چاه از سازندهای اطراف میباشد؛ بنابراین آب بندی صحیح چاه بسیار حائز اهمیت است. استفاده از سیمانهای سبک این امکان را فراهم میکند تا با کاهش هدر رفت سیمان، عملیات آببندی با موفقیت انجام شود. در حال حاضر استفاده از مواد نانو یا فومی کردن سیمان، پاسخ مناسبی برای این نیاز میباشند. در عین حال، فوم ناپایدار میتواند منجر به قسمتبندی نادرست در چاه شود. در این فناوری گاز نیتروژن به منظور ایجاد حبابهای میکروسکوپیک، به درون سیال سیمان تزریق میشود. اگر این حبابها به یکدیگر متصل شوند، سیمان کیفیت نامطلوبی پیدا میکند که منجر به نشت گاز میشود. در مقابل، سیمان فومی باکیفیت، چگالی مناسب و پراکندگی صحیحی از حبابها دارد که باعث قوام آن میگردد. یافته های این پژوهشها به API کمک میکند تا استانداردهای 29 ساله خود در زمینه سیمان را بروز کند.
منبع : July 2016 www.netl.doe.gov
ابزارهای بیسیم و صنعت نفت

امروزه استفاده از ابزارهای بی سیم در صنعت نفت بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این گونه ابزارها زمینه ساز امکانات و فرآیندهای جالبی در حوزه اندازهگیری میباشند.
انعطافپذیری ابزار آلات بیسیم باعث شده است، با سرمایه گذاری کم در زیرساختها بیشترین بازدهی در فعالیتهای نیروگاهی بدست آید. لازم به ذکر است که استفاده از ابزارهای اندازهگیری معمولی در صنایع، بسیاری از مواقع بسیار سخت و غیراقتصادی میباشد.
برپایه اطلاعات شرکت یوکوگاوا، سیستم ISA1100.11a سیستمی است که در زمینه اندازهگیری پارامترهای مختلف، ایمنی و امنیت بالا را برای استفاده کنندگان ابزارهای اندازهگیری تضمین میکند.
بیش از 5 سال از زمان معرفی اولین دستگاه ISA1100.11a توسط شرکت یوکوگاوا به جهان میگذرد. این نوع ابزار را میتوان به عنوان سنسورهای اندازهگیری دما، فشار و جریان مورد استفاده قرار داد. این دستگاهها برای اولین بار در سال 2010 میلادی وارد بازار جهانی شده است.
براساس صدها تجربه بدست آمده از پروژه های بیسیم، یوکوگاو ا توانسته است در این گونه از دستگاهها به پیشرفتهای بسیاری دست یابد و به این نوع محصولات ویژگیهای جدیدی را اضافه کند. این شرکت در حال حاضر آماده ارائه راه حلهای کاربردی به منظور برآورده کردن نیازهای مشتریان خود میباشد.
یوکوگاوا میگوید: در بازار بی ثبات فعلی مخصوصا در حوزه نفت و گاز شرکت ها به دنبال قطع بودجه و یا کم کردن 80 تا 85درصدی CAPEX پروژه خود هستند. ما مطمئن هستیم که استفاده از تکنولوژی پیشرفته طراحی شده توسط ما و تلاشهای ما در راستای ارائه راه حلهای نوآورانه در زمنیه سیستمهای بیسیم، موقعیتی مطلوب را برای کارفرمایان فراهم میکند.
منبع: www.oilreviewmiddleeast.com – April 2016
به کارگیری نرم افزار K-VIEW در پایش پروژههای ازدیاد برداشت به روش تزریق دی اکسیدکربن

شرکت SEISMOS نرم افزار K-VIEW را جهت پایش عملیات تزریق دی اکسیدکربن در مخازن نفتی معرفی کرده است. این نرمافزار جهت پایش در زمان واقعی طراحی شده است تا نحوه حرکت دیاکسیدکربن و موقعیت نواحی جاروب نشده در عمق زمین مشخص شود. به گفته رئیس شرکت SEISMOS ، این نرم افزار تصویر بسیار خوبی از جبهه حرکت دی اکسیدکربن می دهد و در نتیجه به شرکتهای عملیاتی این فرصت را می دهد تا به شیوه های بسیار موثری میزان بازیافت نفت را افزایش دهند. در حال حاضر حدود 98 درصد از دیاکسیدکربن تزریقی، به دلیل عدم پایش صحیح، در مخزن به هدر می رود و به جاروب کردن نفت کمکی نمیکند. نرمافزار K-VIEW در ماه دسامبر گذشته در کنفرانس دیاکسیدکربن تگزاس معرفی شد و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. پس از آن به سرعت در تگزاس و نیومکزیکو خریداری شد و در پروژههای عملیاتی مورد استفاده قرار گرفت.
منبع: February 2016 - Energyglobal.Com